День машинобудівника − професійне свято працівників машинобудування і приладобудування України. Відзначається щорічно у четверту неділю вересня, цьогоріч свято припадає на 25 вересня. Дата професійного свята встановлена згідно з Указом Президента України «Про День машинобудівника» від 8 вересня 1993 року № 361/93.

Наявність дієздатної промисловості й галузі машинобудування, здатність виробляти машини й прилади, знаряддя виробництва та предмети споживання — одна з важливих рис розвиненого суспільства. Галузь машинобудування в Україні — одна з ключових в економіці. Різноманітна галузева структура галузі включає металообробку та важке машинобудування, суднобудування і судноремонт, тракторобудування й автомобілебудування, верстатобудування і приладобудування, авіабудування та авіаремонт, а також залізничну галузь, електротехнічну, сільськогосподарську і, звичайно ж, ракетобудування та підприємства оборонного комплексу. 

Дорогі машинобудівники, студенти і викладачі машинобудівних спеціальностей, вітаємо вас з професійним святом! У вашій непростій роботі бажаємо продуктивної діяльності, конструктивних рішень, нових ідей і унікальних розробок. Нехай ваша праця завжди приносить користь суспільству, а вам – задоволення. Звершень у всіх починаннях, сміливих ідей та добрих перспектив.

Вдячні Вам за збереження під час війни інтелектуального та виробничого потенціалу, що є запорукою подальшого розвитку господарства і сталого покращення рівня життя українців.