28 жовтня до Дня визволення України від фашистських загарбників викладачем Історії України Сухомлин Іриною Петрівною проведена Година Пам’яті « Нескорена Україна» для студентів І курсу.

У ці останні дні жовтня 1944 року міста і села України були остаточно звільнено від німецько-фашистських загарбників. З перших днів війни Україна була центральною ділянкою воєнних дій. Війна двічі прокотилася по території України, знищуючи на своєму шляху людей, матеріальні та культурні цінності. Установлений нацистський окупаційний режим мав на меті знелюднення її території. За роки війни Україна втратила майже 20 % населення, тобто кожний п’ятий мешканець України загинув.

У ході визволення України силами чотирьох Українських фронтів, які нараховували понад 2,3 млн. осіб, протягом січня 1943 року – жовтня 1944 року було проведено 35 блискучих наступальних операцій, під час яких було оточено 10 німецьких дивізій. Завершила визволення України Карпатська операція, що розпочалася 9 вересня 1944 року. 27 жовтня 1944 року було звільнено місто Ужгород, а 28 жовтня війська вийшли на сучасний кордон нашої Держави.

 Пам’ять  не дає нам забути про ті часи.

 Пам’ять… Вона кличе, хвилює, стукає у наші серця. Вона доносить до нас, нащадків, імена тих, хто приніс у жертву найдорожче – життя. Сотні солдатів, офіцерів, партизанів і підпільників, сотні людських життів, розтерзаних війною, прийняла в себе українська земля. Вони були представниками різних національностей, але навічно стали синами України. Ми в неоплатному боргу перед тими, хто не дожив до світлого переможного дня, чиї імена, навічно викарбувані на пам’ятниках і обелісках, увійшли в пісні, спогади і легенди. 

 Низько вклоняємося нашим воїнам-захисникам, які зараз боронять нашу державу від російського агресора!