Щороку, в останню неділю жовтня в нашій країні відзначається  професійне свято – День автомобіліста та дорожника. Цей день було засновано  Указом Президента України 13 жовтня 1993 року. Цьогоріч свято припадає на 30 жовтня.  Подія є офіційним професійним святом працівників автомобільного транспорту та дорожнього господарства. Цього дня вітають не лише водіїв, а й працівників СТО: шиномонтажників, механіків тощо. Також вітають автомобільних інженерів та конструкторів, керівників та співробітників транспортних підприємств.  В рамках тижня комісії «Обслуговування та ремонт автомобілів і двигунів»  для студентів ІІ курсу ХМТФК імені О.О. Морозова викладачами спеціальних дисциплін Віктором Михайловичем  Карпіченковим і Володимиром Йосиповичем Пірог було проведено онлайн конференцію на тему «Електромобілі – транспорт сьогодення».

Студенти групи 330-А-4 Богдан Лиманський , Володимир Лисенко , Владислав Остапченко , Данило Говоров., Артем Мезенцев , Денис Балабенко  в свої доповідях ознайомили з будовою основних марок електромобілів, з технічними характеристиками та особливостями моделей. Євген Кандій  розказав про стан мережі зарядних станцій та  обслуговування електромобілів в нашій країні,  Павло Чукалін  ознайомив з новинками випуску електрокарів в цьому році.

Ринок електромобілів у світі набирає стрімких обертів. Зважаючи на те, що ще на початку 2000-х років електромобільний бізнес не розглядався як перспективний,  на сьогодні з упевненістю можна сказати, що майбутнє саме за електрифікованими автомобілями.

В світі великі виробники автомобілів та технологічні компанії, спираючись на державну підтримку, планують розширювати та вдосконалювати свою продукцію. Таким чином, перспективи в найближчому майбутньому електрокарів стають ширшими й реальнішими. 

Зниження собівартості електромобілів разом із розширенням електричної інфраструктури, прийняття більш суворих норм щодо емісії вихлопних газів і стрімко зростаюча мода на повнопривідні електричні транспортні засоби – усе це може стрімко перевернути наше уявлення про те, якими мають бути автомобілі сучасності.

В Україні в зв’язку із складною економічною ситуацією надзвичайно актуальним є питання розвитку енергоощадних, екологічно безпечних видів транспорту та інфраструктури для нього. Одним з напрямів, який дасть змогу значно скоротити споживання нафтопродуктів, є подальша популяризація серед населення транспортних засобів, оснащених електричними двигунами.

Одним із стримувальних факторів, який гальмує український ринок, є    недостатня кількість зарядних станцій. Появу нових станцій великої потужності стримує їх висока вартість і недостатня кількість вільних потужностей для встановлення, особливо уздовж трас. Відсутність достатньо розвинутої зарядної інфраструктури на трасах і в маленьких населених пунктах  стримує охочих від подорожей та придбання електрокарів.

Але є надія, маючи вигідне розташування і логістику, кваліфіковану робочу силу, що Україна  перетвориться на виробничий лоукост для світових                       автовиробників.

Викладачі і студенти адресували щирі вітання всім, хто щодня за кермом, хто прокладає нові воєнні дороги, везе гуманітарну допомогу цивільним, волонтерську підтримку захисникам ЗСУ, хто відбудовує зруйновані мости, злітні смуги, автостради, ремонтує ті, що потребують швидкого втручання фахівців. Дякували тим, хто забезпечує технічну готовність та безаварійну експлуатацію траспортних засобів у місцях ведення бойових дій та в тилу, хто розвиває економіку зраненої країни, примножує добробут чи рятує життя.

Учасники конференції побажали всім водіям, працівникам українських дорожньо-будівельних, транспортних підприємств міцного здоров’я, прямих шляхів, зеленого світла, безпечних поїздок. Якими б довгими чи складними не були дороги, нехай вони завжди прямують до рідного порогу в мирній Україні, де на вас чекають тепла й затишна оселя, люблячі серця, безхмарне небо.

РУХАЄМОСЯ ДО ПЕРЕМОЖНОЇ ЗУПИНКИ!