14 грудня наша країна вшановує учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Ця пам’ятна дата була затверджена Указом Президента України 10 листопада 2006 року. Саме цього дня офіційно повідомлено про завершення будівництва саркофага над зруйнованим у результаті вибуху четвертим енергоблоком ЧАЕС, і він давно став скорботним нагадуванням усьому людству про важку перемогу над вогнем, який охопив реактор атомної електростанції.

       Лише завдяки самопожертві ліквідаторів, багато з яких заплатили власним життям і здоров’ям, вдалося локалізувати аварію та врятувати країну і світ від радіаційного забруднення. До ліквідації наслідків аварії були залучені тисячі фахівців різних професій.

В перший день російського вторгнення в Україну  24 лютого Чорнобильська зона відчуження і всі об’єкти Чорнобильської АЕС взяті під контроль російськими збройними угрупованнями.   Персонал станції взято у заручники. 36 днів російські окупанти утримували ЧАЕС, загрожуючи Україні та світу новою техногенною катастрофою – ядерним тероризмом.

У рамках заходів, присвячених Дню вшанування учасників ліквідації Чорнобильської трагедії, у Харківському механіко-технологічному фаховому коледжі імені О.О.Морозова викладачем Чеботарьовою Олександрою Вячеславівною  було проводено інформаційну годину «Чорнобиль – наша пам’ять, наша біль» для судентів перших курсів.

Перед початком лекції про події недалекого минулого і їхні наслідки студенти переглянули документальні і фото-матеріали, спогади учасників ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС. Реалістичні кадри та повідомлені факти немало збентежили  молодь.

Ліквідатори Чорнобильської катастрофи – приклад самопожертви та самовідданості. Студентський та педагогічний колективи коледжу висловлюють глибоку повагу та подяку всім ліквідаторам, які щодня працюють над забезпеченням радіаційної та екологічної безпеки нашої Батьківщини.