22 січня 1919 року на Софійському майдані Києва було проголошено Акт Злуки Української Народної Республіки та Західно-Української Народної Республіки.

Возз’єднання українських земель навічно увійшло в історію України величним національним святом – Днем Соборності України.

22 січня ми згадуємо дві рівнозначні за вагомістю події української історії: проголошення незалежності Української Народної Республіки й Акт Злуки українських земель. 

          105 років тому – 22 січня 1918 року – Українська Народна Республіка проголосила незалежність і боролася за право бути «самостійною, ні від кого незалежною, вільною, суверенною державою українського народу».  

          Проголошення соборності УНР і ЗУНР (Західноукраїнської Народної Республіки) 22 січня 1919 року – історичний акт об’єднання в одній державі українських земель, які до цього були розділені кордонами Австро-Угорської та Російської  імперій. На початку ХХ століття після падіння імперій українці об’єдналися у власній державі. Сьогодні, через трохи більше століття після проголошення Акта Злуки, ми обʼєднані у відстоюванні своєї незалежності і держави. А після перемоги над російським агресором Україна відновить і свою соборність.

 Соборність – це й об’єднання в одне державне ціле всіх земель, і духовна консолідація всіх громадян держави, їх згуртованість, і територіальна цілісність держави. Тому звільнення від російського окупанта українських земель є нашою спільною метою.

Ідея соборності була й залишається базовою національною цінністю українців. А нині вона є передумовою успіху нашого спротиву зовнішній агресії.