26 квітня 2023 року на ознаменування Міжнародного дня пам’яті Чорнобильської трагедій в Харківському механіко-технологічному фаховому коледжі імені О. О. Морозова було проведено Круглий стіл за участю студентів 2 курсу та викладачів коледжу. Цього року виповнилося 37 років з моменту аварії на Чорнобильській АЕС, яка вважається найбільшою за всю історію ядерної енергетики техногенною катастрофою.

Вибух на четвертому реакторі АЕС став трагедією для усього людства, наслідки якої ми відчуваємо досьогодні. Ми вже ніколи не дізнаємося, що було б із країною і нами усіма, якби 26 квітня 1986 року, в перші години й хвилини після аварії на Чорнобильській АЕС, вони не вступили в майже безнадійний двобій із вогнем. І хоч відтоді вже минуло багато років, виросло два покоління і нові трагедії затьмарили жертвами старі, згадали знову поіменно тих, хто тоді, в 1986-у, першим увійшов у атомне полум`я, і вже не повернувся.

Присутнім були презентовані доповіді, в яких було розкрито актуальні проблеми, пов’язані із причинами та наслідками аварії на ЧАЕС за історичним, екологічним, соціальним та політичним напрямком. Зокрема, студенти гр.334-К-2 Колбєєва Дар’я, Крохмаль Олександр та Третьяков Данило у своїх доповідях розповіли про серьозні наслідки катастрофи ,героїчний вчинок ліквідаторів, які брали участь у гасінні пожеж і розчищенні завалів, отримали високі дози радіації. Олександра Гуйда, студентка гр.334-К-2 презентувала роботу «Міфи Чорнобильської катастрофи» Про захват Чорнобильської АЕС— одиним із перших епізодів російського вторгнення на Україну. 24 лютого 2022 року повідав у свєму виступі Подколзін Антон студент гр.333-Д-2

26 квітня – є днем пам’яті про найбільшу техногенну катастрофу та вшанування героїзму пожежників, експлуатаційного персоналу ЧАЕС, військовослужбовців, будівельників, учених, медиків, які брали участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Подвиг цих людей назавжди записано до літопису людської мужності, він навічно залишиться у пам’яті українського народу. Подолання наслідків аварії на ЧАЕС – це не тільки безпрецедентний науковий, екологічний, технологічний, але й економічний виклик. Закінчився захід хвилиною мовчання, якою вшанували пам’ять загиблих ліквідаторів аварії на Чорнобильській атомній станції.

Підготували та провели захід викладачі коледжу  Толмачова Ж.Л та Пірог В.Й.