З метою поглиблення знань з дисциплін природничо-наукового циклу, сприяння інтелектуального та духовного розвитку здобувачів освіти, реалізації та створення умов для розвитку їх творчого потенціалу, підвищення їх мотивації до навчання у Харківському механіко-технологічному фаховому коледжі імені О. О. Морозова  з 16 по 26 квітня 2024 р.  проходила декада циклової комісії природничо-наукових дисциплін. Протягом декади здобувачі освіти ознайомились з  цікавою інформацією  з дисциплін  математика, інформатика, хімія, астрономія, електротехніка; брали участь в цікавих заходах, конкурсах та конференціях; демонстрували свої знання, вміння та навички.

У рамках запланованих заходів 16 квітня було проведено  науково-практичну конференцію «Штучний інтелект»  для студентів першого і другого курсів. Координатором конференції стала  Вікторія Олександрівна Кравченко, викладач інформатики. Були розглянуті  цікаві та актуальні питання розвитку штучного інтелекту, на що  чекає людство з розширенням впливу ШІ на життя людини, програми, що дозволяють за допомогою ШІ переробити власні  малюнки на фотореалістичні  зображення. Студенти переглянули фільм «Надлюдський ШІ. Як воно працює».

18 квітня на занятті  з астрономії «Дивовижні  відкриття з телескопа Вебба» (викладач Володимир Петрович Очеретяний) було продемонстровано вражаючі результати телескопа Вебба.

На заняттях з електротехніки 18 квітня та  23 квітня викладачем Вікторією Олександрівною Кравченко було розглянуто питання, які особливо важливі зараз, під час  війни, коли  від   обстрілів страждає енергетика країни.

 Що можна зробити пересічним громадянам, щоб  допомогти державі в цьому питані? Зупинились на сонячних батареях. Детально вивчили, як вони працюють, провели приблизні розрахунки для альтернативного джерела живлення там, де їх використання можливо.

25 квітня  за ініціативи  студентів  було проведено заняття – інтелектуальна вікторина-конкурс «Навколо математики» (викладач Леонід Григорович Нєтєцький). Були представлені цікаві історичні факти з розвитку систем числення, легенди про цифри і числа, продемонстровано ролік про числа в природі, відбулося знайомство з фрак талами. Особливу увагу  надано інформації про роль математики в розвитку різних наук, зокрема фізики, хімії, економіки.  Студенти переглянули фільм «Поверхні другого порядку в архітектурі і будівництві»

На занятті з хімії  25 квітня «Зелена хімія» були розглянуті питання використання зеленої хімії для   утворення небезпечних речовин, збереження навколишнього середовища та здоров’я людини, наголошуючи на розробці інноваційних методів, які зменшують або виключають використання та виробництво шкідливих матеріалів. Студенти детально розглянули 12 принципів зеленої хімії.

Викладачі природничо-наукових дисциплін заохочували  студентів до пошукової діяльності, скерували увагу на застосовування набутих знань в нестандартних ситуаціях та розширення світогляду здобувачів освіти.

Тиждень циклової комісії – це час тісної співпраці викладача та студента. Всі проведені заходи є свідченням того, що циклова комісія всі свої зусилля спрямовує на формування  гармонійно розвиненої, дієвої особистості.  Висловлюємо подяку  всім за активну та творчу  роботу. Дякуємо кожному, хто сьогодні виборює нашу незалежність і мир.