Цього року Україна вперше відзначає 8 травня як День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років. Державне свято було встановлено 29 травня 2023 року Верховною Радою України замість Дня перемоги над нацизмом 9 травня.

Ми приєдналися до європейської традиції відзначення цієї дати.            8 травня з метою вшанування пам’яті всіх жертв Другої світової війни 1939–1945 років на базі Харківського механіко-технологічного фахового коледжу імені О. О. Морозова відбувся в онлайн-режимі виховний захід  приурочений цій даті.

 Для Європи 8 травня – це точка відліку закінчення війни, перемога над страшним злом, нагадування про катастрофу війни, а не про тріумф переможців над переможеними, це не культ зброї, а внесок окремої людини у подолання нацизму, її страждання і втрати у війні.

8 травня, в День пам’яті та перемоги, ми вшановуємо кожного, хто боровся з нацизмом. З вдячністю і глибокою шаною вклоняємося учасникам війни, які винесли на своїх плечах весь тягар воєнного лихоліття. Не менше заслуговують на увагу та пам’ять мирні цивільні люди, адже війна – це не лише танки, гармати й масштабні бої, а й долі та мільйони людських бід.

Не маємо права забути…
Вічна пам’ять загиблим, низький уклін живим!

Колектив  та студенти вшанували пам’ять хвилиною мовчання.

Ми зобов’язані пам’ятати та робити все можливе, щоб подібні трагедії більше не повторилися. Проте, на жаль, війна та агресія існують і досі. Ми відчуваємо їх на собі через руйнування та смерті, які несе росія. Підтримка країнами вільного світу України у російсько-українській війні та притягнення злочинного режиму путіна до відповідальності є єдиним способом цивілізованого світу не допустити поширення агресії росії, яка приносить смерть, руйнування та страждання, аналогічні злочинам нацистів.

Завдяки нескореній мужності та безстрашній відданості захисників, Україна знову відчула свою силу та непохитність у боротьбі за свободу та незалежність. Відданість українських військових та їхній героїзм не залишають байдужими нікого. Їхні вчинки є прикладом для наслідування для кожного українця. Незважаючи на тисячі викликів і перешкод, Збройні Сили України продовжують боротьбу за мир та безпеку нашої країни. Нехай слава та подяка невмирущим захисникам України звучить навіки!

Ми пам’ятаємо. Ми переможемо.