Вітаємо з Днем бійця територіальної оборони!

Щорічно День територіальної оборони припадає на першу неділю жовтня. 2022 року це 2 жовтня. Свято нове. Його запровадив своїм указом президент України Володимир Зеленський 2020 року. Зараз, коли наша країна в черговий раз стикнулася з агресором, внесок бійців тероборони важко переоцінити.

Викладач предмету «Захист України»  Володимиров Сергій Іванович провів конференцію в ZOOM  «День територіальної оброни України» для студентів першого курсу.

Сформована безпосередньо під час війни,  територіальна оброна стала невід’ємною частиною Збройних сил України і страшним сном для ворога. Ще вчора люди мирних професій, сусіди, колеги, друзі, сьогодні – побратими і посестри. Вони взяли до рук зброю, щоб захистити свободу і рідних. Від 1 січня 2022 року територіальна оборона входить в ЗСУ як окремий рід військ. Сили територіальної оборони ЗСУ довели, що українці сміливі, вільні та незламні. ТрО – це абревіатура, розшифровується як “Територіальна оборона”. Такі підрозділи потрібні, щоб захищати від ворогів певні території країни. Записатися в ТРО можна добровільно, при цьому, досвід служби в ЗСУ не потрібен, але і від мобілізації присутність в ТРО не звільняє.

До бесіди долучилися студенти. Вони розповіли, що система залучення населення до оборони своєї рідної землі має широкий закордонний досвід. У таких країнах, як Великобританія, Ізраїль, Швейцарія, Литва, Естонія, моделі військ територіальної оборони стали прикладом для здійснення оперативної реакції на негативні випади проти їхньої державності.Наша країна, у скрутний час збройного протистояння у короткі терміни організувалась і фактично стала суб’єктом світової системи оборони проти нецивілізованих дій окремих держав.

Пліч-о-пліч з професійними військовими наші тероборонівці відстояли Харків в найскладніші години, а зараз ведуть успішний контрнаступ, звільнивши уже більшу частину області. Бійці підрозділів ТрО  проявили себе як справжні професіонали, мужні воїни та патріоти, які вирішили своєю професією зробити захист Батьківщини. Нині вони пліч-о-пліч з бійцями ЗСУ борониять нашу землю від ворога та своїми подвигами завойовують мир для прийдешніх поколінь українців.

Зі святом усіх тероборонівців Харківщини! Нехай попереду  будуть тільки нові перемоги! Слава Україні!