«Йдучи за Сковородою», надихаємося вищою духовністю

 та міцністю душі

3 грудня 2022 року виповнилось 300 років з дня народження Григорія Сковороди – видатного українського філософа, просвітителя-гуманіста, поета, педагога.

Григорій Сковорода – знакова постать української культури, адже для багатьох поколінь він став уособленням волелюбності, мудрості, гідності. Українського мислителя порівнюють із такими знаковими постатями як Сократ, Платон, Аристотель.

«Мандрівна академія», «людина-університет» своєї епохи. Це про Григорія Сковороду.

Головною метою філософії Григорій Савич вважав пошуки щастя, гармонії та життєвої рівноваги. Він і досі залишається єдиним у світі філософом, що мандруючи, поєднував життя із вченням та постійним удосконаленням самого себе. Усім своїм життям він доводив, що людина може бути щасливою незалежно від місця та часу, плоті та крові, та й зовсім не залежить від влади, багатства та посад.

 Нині ювілейну дату, попри воєнний стан, святкуємо на державному рівні.

 На занятті з української літератури в онлайн режимі студенти другого курсу  з викладачем  Ольгою Олександрівною Ромащенко провели просвітницьку бесіду, присвячену 300-річчю від дня народження Григорія Савича Сковороди на тему  Дух свободи нас в нас родить. Сковорода і ми”. Студенти  підготували цікаве дослідження “Григорій Сковорода у діалозі із сучасністю”, де намагалися осягнути всю багатогранність постаті українського філософа, богослова, поета, педагога і композитора літургійної музики, якого називали українським Сократом. Студенти ознайомилися з цікавими фактами про митця, а також взяли участь у пізнавальній онлайн вікторині «Ідемо за Сковородою».

 Студенти глибоко переконалися, що велич Григорія Сковороди полягає в тому, що такі як він допомагали народу в боротьбі за себе лишатися нацією з великою культурою та історією. Він дав нам урок рідкісного, незвичайного життя. Урок того, як можна бути вільним серед неволі і святим серед пекла.

Без перебільшень, Григорій Сковорода був культурним проривом свого часу: свіжим голосом, із сучасними поглядами і широким світоглядом. Одним із національних героїв України, про якого мають знати українці, бо є на світі люди, життя яких залишає на землі такий відбиток, що протягом подальшої історії розвитку суспільства вони стають немов би недоторканими.

Через роки та століття їх талант, як і багато років тому, бентежить людський розум і душу. Таким світочем розуму і духу є український письменник Григорій Савич Сковорода, який належить не лише Україні, а й усьому світові.

Він і через три сотні літ залишається нашим сучасником, чиї мудрі поради допомагають і ще будуть допомагати нашому народу.