Щороку 29 січня кожен українець схиляє голову перед пам’яттю  тих, хто в далекому 1918 році боронив незалежність України ціною власного життя.

29 січня 1918 року на залізничній станції Крути в Чернігівській області декілька сот київських студентів, захищаючи підступи до Києва, вступили в нерівний бій з шеститисячною армією більшовиків під командуванням Михайла Муравйова, яка серед інших вела наступ на Українську Народну Республіку.

        Трагічна загибель студентського куреня під Крутами стала символом патріотизму і жертовності у боротьбі за незалежну Україну.

        У Харківському механіко-технологічному фаховому коледжі імені О.О.Морозова викладачем Сухомлин Іриною Петрівною було проведено інформаційну годину «Крути – бій за майбутнє» для студентів перших курсів. До проведення заходу долучилися головний бібліотекар Центральної бібліотеки Слобідського району м. Харків Шарапова Зоя Олексіївна та головний бібліотекар коледжу Здрок Наталя Василівна.

         Гості розповіли про трагічні події Української революції. Зоя Олексіївна детально поінформувала про вивчення цього бою в історичній літературі, про розвінчування міфів відносно цієї події. Навела цікаві факти про подальшу долю учасників бою. Студенти з цікавістю слухали про командувача українських частин, колишнього капітана російської імператорської армії Аверкія Гончаренка, інших учасників бою, які згодом продовжували боротьбу в лавах армії УНР, УПА. Наталя Василівна, прочитавши вірш «Пам’яті тридцяти» П. Тичини із збірки Ю. Сороки «Бій під Крутами», презентувала твори сучасних авторів про ті буремні події, які є в наявності в Центральній бібліотеці Харкова і коледжу. Зоя Олексіївна порадила студентам переглянути фільм, створений в 2019 році за цією книгою.

           Ірина Петрівна доповнила розповідь про вшанування пам’яті героїв, про останнього учасника бою під Крутами Матвія Данилюка, який дожив до незалежності України. Першокурсників зворушив той факт, що троє синів ветерана воювали під час Другої світової війни, а онук Володимир Іщук загинув під Іловайськом в наш час повномасштабної війни з Росією. Всім трьом поколінням однієї родини довелося боротися за незалежність Батьківщини.

         Крути    ввійшли в історію України як символ національної честі. Ті, хто загинув у битві під Кругами, назавжди залишаться в нашій  пам’яті.  Вони полягли,  щоб ми сьогодні жили у вільній  і незалежній Українській державі.